Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2

diabetes_type2Ο ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΤΥΠΟΥ 2 είναι μια πάθηση που οφείλεται στη δυσλειτουργία του παγκρέατος και χαρακτηρίζεται από υπεργλυκαιμία, δηλαδή αύξηση της γλυκόζης στο αίμα, υπερβολική και ακατάλληλη έκκριση ινσουλίνης καθώς και αντίσταση της δράσης της ινσουλίνης στους ιστούς του οργανισμού.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ :

Η διάγνωση του ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ ΤΥΠΟΥ 2 γίνεται με απλές εξετάσεις. Συνήθως μια απλή εξέταση αίματος μέτρησης της γλυκόζης νηστείας στο αίμα αρκεί για να τεθούν σοβαρές υποψίες για τη διάγνωση της ασθένειας. Έπειτα μπορούν να πραγματοποιηθούν μια σειρά από εξετάσεις για την επιβεβαίωση της διάγνωσης αλλά και για τη βαρύτητα της κατάστασης.

Οι εξετάσεις που πραγματοποιούνται για τη διάγνωση του ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ ΤΥΠΟΥ 2 είναι :

  • Σάκχαρο νηστείας αίματος
  • Γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη
  • Τυχαία μέτρηση της γλυκόζης αίματος μέσα στο 24ωρο
  • Μέτρηση της γλυκόζης αίματος 2 ώρες μετά από γεύμα
  • Καμπύλη σακχάρου αίματος
  • Υπέρηχος παγκρέατος

Η Αμερικάνικη Διαβητολογική εταιρία προτείνει να ελέγχονται για ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ ΤΥΠΟΥ 2 όλοι οι ενήλικες άνω των 45 χρόνων ακόμα και χωρίς συμπτώματα.

Επίσης πρέπει να ελέγχονται όσοι ανεξαρτήτως ηλικίας είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι με έναν επιπλέον παράγοντα για ΣΑΚΧΑΡΏΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ ΤΥΠΟΥ 2, όπως αρτηριακή υπέρταση, υπερλιπιδαιμία ή συγγενή πρώτου βαθμού με ΣΑΚΧΑΡΏΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ ΤΥΠΟΥ 2.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ :

Δυστυχώς ένας μεγάλος αριθμός ασθενών με ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ ΤΥΠΟΥ 2 είναι ασυμπτωματικός και μπορεί να παραμείνει έτσι για πολλά χρόνια. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις φαίνεται ξεκάθαρα η αξία της πρόληψης στην ιατρική.

Γι’ αυτό είναι σημαντικός ο προληπτικός έλεγχος ( check up ) σε όλες της ηλικιακές ομάδες, έτσι ώστε να προλαμβάνονται σε πολύ αρχικά στάδια ασθένειες όπως ο ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΤΥΠΟΥ 2 , οι οποίες αργούν πολύ να δώσουν σημεία και συμπτώματα που θα θορυβήσουν τον ασθενή ώστε να απευθυνθεί στον ιατρό του.

Ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών εμφανίζει τα παρακάτω κλασσικά συμπτώματα του ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ ΤΥΠΟΥ 2 :

  • Πολυουρία
  • Πολυδιψία
  • Πολυφαγία
  • Απώλεια βάρους
  • Παραισθησίες κάτω άκρων
  • Λοιμώξεις

ΘΕΡΑΠΕΙΑ :

Ο ακρογωνιαίος λίθος της σωστής αντιμετώπισης και ρύθμισης του ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ ΤΥΠΟΥ 2 είναι μια σωστή διατροφή και άσκηση, δηλαδή ένας υγιεινός τρόπος ζωής, έτσι ώστε να επιτευχθεί η πρόληψη των μακροχρόνιων επιπλοκών του ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ ΤΥΠΟΥ 2, η μείωση του σωματικού βάρους κυρίως για τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα, η μείωση του κινδύνου για στεφανιαία νόσο μέσω της μείωσης των λιπιδίων του αίματος και η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Η ειδική διατροφή για τον ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ ΤΥΠΟΥ 2 είναι ουσιαστικά ένα πλάνο υγιεινής διατροφής που βοηθάει στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα . πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και χαμηλά σε λιπαρά και θερμίδες. Βασικά στοιχεία είναι τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.

Στην πραγματικότητα, μια διατροφή για τον ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ ΤΥΠΟΥ 2 είναι η καλύτερη διατροφή για τους περισσότερους ανθρώπους, και θα έπρεπε να ακολουθείται και από το γενικό πληθυσμό για την πρόληψη όλων των μεταβολικών παθήσεων (σακχαρώδης διαβήτης, παχυσαρκία, δυσλιπιδαιμία, υπέρταση, στεφανιαία νόσος, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια κ.α.)

Το πλάνο της διατροφής κάθε ασθενούς με ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ ΤΥΠΟΥ 2 ή ΠΡΟΔΙΑΒΗΤΗ πρέπει να εξατομικεύεται από εξειδικευμένους επιστήμονες (Ενδοκρινολόγους και ειδικούς Διατροφολόγους) και να προσαρμόζεται στους στόχους, τις προτιμήσεις και τον τρόπο ζωής του κάθε ανθρώπου ώστε να μπορέσει μακροχρόνια να επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα που είναι κυρίως :

  • η απόλυτη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα (με τη βοήθεια ή όχι άλλης φαρμακευτικής αγωγής ) 
  • η διατήρηση του ιδανικού αν είναι δυνατόν σωματικού βάρους
  • η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής
  • προγραμματισμένη σωματική άσκηση
  • διακοπή καπνίσματος
  • μείωση κατανάλωσης ζάχαρης και αλκοόλ κτλ.

με απώτερο σκοπό την συνολική μακροχρόνια βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς.

H σωματική άσκηση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της θεραπείας του ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ ΤΥΠΟΥ 2 και νέα δεδομένα δείχνουν ότι μπορεί να προλάβει ή να καθυστερήσει την εμφάνισή του σε άτομα που έχουν προδιάθεση γι’ αυτό.

Η συστηματική άσκηση είναι ο καλύτερος τρόπος ώστε ένα άτομο

  • να χάσει το επιπλέον βάρος αλλά και να διατηρήσει το σωστό σωματικό βάρος,
  • να αυξήσει την ευαισθησία της ινσουλίνης στους ιστούς,
  • να μειώσει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα με αποτέλεσμα να βελτιώσει τη ρύθμιση του Σακχαρώδους Διαβήτη,
  • και μακροπρόθεσμα σε ορισμένες περιπτώσεις να μειώσει ή και να εξαλείψει την αντιδιαβητική φαρμακευτική αγωγή.

Τέλος η θεραπεία με φαρμακευτικά σκευάσματα όπου χρειάζεται είναι πολύ σημαντική για τη γρήγορη, αποτελεσματική και μακροχρόνια θεραπεία του ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ ΤΥΠΟΥ 2. Έχουμε στη φαρέτρα μας μεγάλη ποικιλία αντιδιαβητικών σκευασμάτων τόσο για αγωγή από του στόματος όσο και σε ενέσιμη μορφή , έτσι ώστε να μπορεί να εξατομικεύεται η θεραπεία και να προσαρμόζεται στους στόχους, τις προτιμήσεις και τον τρόπο ζωής του κάθε ανθρώπου

Η σωστή διατροφή , η συστηματική σωματική άσκηση και η φαρμακευτική αγωγή ( όπου χρειάζεται ) είναι το τρίπτυχο της αντιμετώπισης του. ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ ΤΥΠΟΥ 2

Ο ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΤΥΠΟΥ 2 αποτελεί μια μεγάλη μάστιγα της εποχής μας. Είναι λοιπόν μείζονος σημασίας να γίνεται εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών από όλους μας για τις βλαβερές του συνέπειες.

Είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνονται ειδικά υγιεινοδιαιτητικά μέτρα πρόληψης του ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ ΤΥΠΟΥ 2, ενώ σε περίπτωση διάγνωσης της ασθένειας έχουμε πλέον στη φαρέτρα μας σημαντικά εργαλεία για την έγκαιρη και αποτελεσματική καταπολέμησή του.

Και μην ξεχνάμε πως το σημαντικότερο όλων για την αντιμετώπισή του είναι η καλή συνεργασία του ασθενούς με το θεράποντα Ενδοκρινολόγο του, έτσι ώστε να εξατομικεύεται η θεραπεία αναλόγως την ηλικία , τη γενική κατάσταση του ασθενούς, τις συνυπάρχουσες συστηματικές παθήσεις και να επιτυγχάνεται το βέλτιστο αποτέλεσμα για την υγεία του ασθενούς.

Scroll to Top