Δρ. Ιφιγένεια Καψάλη

Ενδοκρινολόγος - Διαβητολόγος

 

Δρ. Ιφιγένεια Καψάλη

Ενδοκρινολόγος - Διαβητολόγος

 

Γενικά Ενδοκρινολογίας

Το ενδοκρινικό και το νευρικό σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού είναι οι κύριοι ρυθμιστές της παραγωγής και της μεταφοράς των πληροφοριών ανάμεσα στα κύτταρα και στους ιστούς. Έτσι ρυθμίζουνε και συντονίζουνε σχεδόν όλες τις λειτουργίες του σώματος.

Ενδοκρινικό σύστημα σημαίνει την έκκριση των ορμονών στο εσωτερικό του οργανισμού.

Οι ορμόνες ορίζονται ως ουσίες που παράγονται και εκκρίνονται από τους ενδοκρινείς αδένες και μεταφέρονται με την κυκλοφορία του αίματος στους διάφορους ιστούς και τα κύτταρα, όπου ενεργούν για να ρυθμίσουν ειδικές λειτουργίες.

Οι ορμόνες μπορεί να είναι πρωτεΐνες, παράγωγα αμινοξέων, χοληστερίνης, λιπαρών οξέων κ.α.

Υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες ελέγχου της λειτουργίας  των ενδοκρινών αδένων.

Η πρώτη κατηγορία είναι το σύστημα υποθάλαμος– υπόφυση – αδένας στόχος. Το σύστημα αυτό περιλαμβάνει την απελευθέρωση ορμονών, αρχικά από το κεντρικό νευρικό σύστημα όπου παράγονται εκλυτικοί παράγοντες από τον υποθάλαμο οι οποίοι διεγείρουν την υπόφυση.

 Η υπόφυση με τη σειρά της παράγει μια σειρά τροπικών ορμονών οι οποίες μεταφέρονται με την κυκλοφορία του αίματος και δρουν στους περιφερικούς ενδοκρινικούς αδένες (θυρεοειδής, επινεφρίδια και γονάδες) οι οποίοι απελευθερώνουν τις δικές τους αντίστοιχες ορμόνες, βασικές για την σωστή λειτουργία του οργανισμού.

Η δεύτερη κατηγορία είναι οι ανεξάρτητοι ενδοκρινείς αδένες ( π.χ. παραθυρεοειδείς αδένες και πάγκρεας) οι οποίοι παράγουν ορμόνες που διεγείρουν ένα όργανο ή ιστό στόχο για να προκαλέσουν ένα αποτέλεσμα ( π.χ. ρύθμιση του ασβεστίου ή της γλυκόζης αντίστοιχα στο αίμα).

Οι συγκεντρώσεις των ορμονών στο αίμα ή στα όργανα στόχους καθορίζονται από τους ρυθμούς παραγωγής τους, την αποτελεσματικότητα και την ταχύτητα μεταφοράς τους στα όργανα στόχους και από την αποδόμησή τους και την αποβολή τους από τον οργανισμό με διάφορους τρόπους.

Οι ορμόνες επηρεάζουν όλα τα όργανα και τα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού και παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο από τα πρώτα στάδια της εμβρυικής ανάπτυξης και για όλη την υπόλοιπη ζωή.

Η ανάπτυξη τόσο του εμβρύου όσο και του παιδιού στα πρώτα χρόνια της ζωής του καθορίζεται εν πολλοίς από την σωστή και ελεγχόμενη έκκριση ορμονών. Για παράδειγμα ο κρετινισμός οφείλεται σε βαρύ υποθυρεοειδισμό, ο νανισμός σε έλλειψη της αυξητικής ορμόνης, ενώ η έλλειψη των στεροειδών ορμονών δεν είναι συμβατή με τη ζωή. Οι ορμόνες επίσης παίζουν καθοριστικό ρόλο στην σεξουαλική ανάπτυξη, με την αδυναμία αρρενοποίησης για παράδειγμα όταν υπάρχει απουσία ανδρογόνων ( π.χ. τεστοστερόνης).

Τέλος, οι ορμόνες έχει αποδειχθεί ότι σχετίζονται με κάποιες μορφές καρκίνου. Ο καρκίνος του προστάτη, του μαστού , του ενδομητρίου καθώς και άλλοι μπορεί να εξαρτώνται από την έκκριση ορμονών. Ο καρκίνος του θυρεοειδούς μπορεί να εξαρτάται ή να επηρεάζεται από την ορμόνη TSH κ.α.

Στην φυσιολογική τους λειτουργία οι ορμόνες επηρεάζουν σχεδόν όλα τα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού. Επηρεάζουν :

  • Το κεντρικό νευρικό σύστημα. Ρυθμίζουν γνωστικές και συμπεριφοριακές λειτουργίες όπως είναι η διάθεση, η όρεξη, η μνήμη, η εκμάθηση, η σεξουαλική δραστηριότητα.
  • Το μεταβολισμό των υδατανθράκων, των λιπών, των πρωτεïνών , των αμινοξέων. Ρυθμίζουν το στρες και την πείνα ή τον κορεσμό.
  • Την καρδιοαγγειακή λειτουργία. Επηρεάζουν την αρτηριακή πίεση, την καρδιακή συχνότητα.
  • Την νεφρική λειτουργία. Ρυθμίζουν τη ροή του αίματος, τη μεταφορά και την αποβολή ιόντων, νερού και άλλων χημικών ουσιών από τους νεφρούς.
  • Τα οστά. Οι ορμόνες ελέγχουν την ανάπτυξη των οστών, την επιμετάλλωσή τους και την πρόκληση ή όχι της οστεοπενίας και της οστεοπόρωσης.
  • Το αναπαραγωγικό σύστημα. Οι ορμόνες ελέγχουν τη διαφοροποίηση του φύλου κατά την εμβρυική ζωή, την ανάπτυξη των ωοθηκών και των όρχεων, τη σεξουαλική δραστηριότητα, την αναπαραγωγή, την ίδια την εγκυμοσύνη.

Έτσι η έλλειψη ή η περίσσεια των διάφορων ορμονών που οφείλεται στην υπολειτουργία ή την  υπερλειτουργία των ενδοκρινών αδένων ή στην αντίσταση των οργάνων στόχων στις ορμόνες, είναι ειδικές καταστάσεις που προκαλούν ή συμβάλλουν σημαντικά σε πολυάριθμες παθήσεις, ο οποίες χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης  από τον ειδικό Ενδοκρινολόγο για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.

Ιατρός

Δρ. Ιφιγένεια Καψάλη

Η Ιατρός αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Ιατρικής και Χειρουργικής στο Τορίνο Ιταλίας με βαθμό Άριστα και στη συνέχεια απέκτησε την ειδικότητά της στην Ενδοκρινολογία - Διαβήτης - Μεταβολισμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αθηνών, Λαϊκό. Κατέχει άριστη γνώση και εμπειρία στη φυσική εξέταση, διάγνωση, διαφορική διάγνωση και θεραπεία των ενδοκρινικών νοσημάτων. Έχει συμμετοχή σε πληθώρα ιατρικών συνεδρίων και αρθρογραφεί σε περιοδικά σχετικά με ιατρικά θέματα. 

Ιατρείο Μαρούσι

Οδός: Όθωνος 4, Μαρούσι, 151 22

Τηλέφωνο: 21 0802 7566

Ιατρείο Πεύκη

Οδός: Χρυσοστόμου Σμύρνης 68, Πεύκη, 151 21

Τηλέφωνο: 21 0612 0539

Επικοινωνία

69 3236 3662

Συνεργάτης του Ομίλου Υγεία

Scroll to Top