Ο κύκλος της τρίχας

hair lossΚαθημερινά χάνουμε 50 – 80 τρίχες. Οι νέες τρίχες που έχουνε μέσο κύκλο ζωής 2 – 7 χρόνια, αντικαθιστούν εκείνες που χάνουμε καθημερινά.

Κάθε θύλακας τρίχας παράγει μια νέα τρίχα.

Οι τρίχες ταξινομούνται σύμφωνα με τις 3 φάσεις του κύκλου της ανάπτυξής τους :

  1. Αναγένεση : είναι η φάση της ανάπτυξης και τα κύτταρα της μήτρας του θυλακίου υφίστανται έντονη μιτωτική δραστηριότητα. Είναι πλήρως χρωματισμένες και έχουν μεγάλες ρίζες, με άθικτα εσωτερικά και εξωτερικά περιβλήματα. Μεγαλώνουν 1mm/die και αυτή η φάση έχει διάρκεια 1 – 4 χρόνια.
  2. Καταγένεση : μεταβατική φάση όπου μειώνεται η μιτωτική δραστηριότητα. Το θυλάκιο απαγκιστρώνεται από το συνδετικό ιστό και κινείται προς τα πάνω προς την επιδερμίδα. Η τρίχα αρχίζει να αποχρωματίζεται και να απομακρύνεται από τη ρίζα της. Αυτή η φάση διαρκεί 2 -3 εβδομάδες.
  3. Τελογένεση : είναι η τελική φάση του κύκλου της ζωής της τρίχας ή φάση ηρεμίας. Η τρίχα δεν αναπτύσσεται πια, αλλά παραμένει στο θυλάκιό της για 3 μήνες περίπου. Έπειτα η τρίχα πέφτει κατά τη διάρκεια του λουσίματος ή του χτενίσματος.

Ο κύκλος δεν είναι σύγχρονος σε όλο το τριχωτό της κεφαλής.

Το μήκος κάθε φάσης του κύκλου καθώς και το μήκος ολόκληρου του κύκλου, ποικίλλει ανάλογα με τη θέση της τρίχας, καθώς και με την ηλικία .

Στο τριχωτό της κεφαλής για παράδειγμα η φάση της αναγέννησης είναι 1000 μέρες ( 4 χρόνια), η φάση καταγένεσης λίγες μέρες και η φάση τελογένεσης 100 μέρες (3 -4 μήνες).

Στο κεφάλι μας έχουμε περίπου 100.000 τρίχες. Από αυτές το 90% βρίσκονται σε μόνιμη φάση ανάπτυξης, ενώ μόνο το 10% βρέισκεται στην τελική φάση της πτώσης.

Καθημερινά χάνουμε 50 – 80 τρίχες μετά από έναν κύκλο ζωής 2 – 7 χρόνια. Στη συνέχεια οι τρίχες αυτές αντικαθίστανται από νέες.

Κάθε θύλακας παράγει μια νέα τρίχα σε κάθε κύκλο στη φάση ανάπτυξης και συνολικά θα υποστεί 25 – 30 κύκλους σε όλη τη διάρκεια ζωής ενός ανθρώπου.

Ωστόσο ο κύκλος της ανάπτυξης της τρίχας μπορεί να διαταραχτεί ή να διακοπεί λόγω της επιρροής κάποιων παραγόντων ή παθήσεων.

Αρχικά η γήρανση των τριχών όλου του σώματος καθώς και ο αποχρωματισμός τους ή και η αραίωσή τους είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο καθώς μεγαλώνει και η ηλικία του κάθε ανθρώπου. Μετά από πολλούς κύκλους κάποιοι θύλακες των τριχών αδυνατούν να αναπτύξουν πλέον νέες τρίχες  (αραίωση) ή κάποιες φάσεις ανάπτυξης της τρίχας χάνουνε τη δυναμικότητά τους ή ακόμα και το σωστό τρόπο ανάπτυξης. (τρίχες λεπτές, εύθραυστες και αποχρωματισμένες).

Οι ασθενείς με τριχόπτωση σε αυξημένο βαθμό θα απευθυνθούν αρχικά στον κομμωτή τους, αλλά και στο θεράποντα ιατρό που αυτός πρέπει να είναι ο Παθολογος, ο Δερματολόγος και βεβαίως ο Ενδοκρινολόγος.

Η τριχόπτωση είναι η μη φυσιολογική απώλεια τριχών και μπορεί να γίνει σε οξεία ή χρόνια βάση.

Η ανδρογενετική αλωπεκία είναι η πιο κοινή μορφή τριχόπτωσης. Οι άντρες την αντιμετωπίζουν κυρίως στο μετωπιαίο και κροταφικό μέρος και στην κορυφή του τριχωτού της κεφαλής , ενώ οι γυναίκες με γενικευμένη αραίωση.

Οι αιτίες μπορεί να είναι πολλές

  • Κληρονομικό υπάρχουν γονίδια που κληρονομούνται και προκαλούν αλοπεκίαση
  • Αναιμία από έλλειψη σιδήρου συναντάται κυρίως σε νέες γυναίκες και η τριχόπτωση είναι έντονη και γενικευμένη
  • Υποσιτισμός ή έλλειψη πρωτεïνών
  • Θυρεοειδοπάθειες τριχόπτωση μπορεί να προκληθεί τόσο από αρρύθμιστο υποθυρεοειδισμό όσο και από τον υπερθυρεοειδισμό ή από τη χρόνια θυρεοειδίτιδα.
  • Ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της ζωής. Κύηση, τοκετός, λήψη αντισυλληπτικών, εμμηνόπαυση και ανδρόπαυση όπου μειώνονται τα επίπεδα των οιστρογόνων και της τεστοστερόνης αντίστοιχα.
  • Σε κακοήθειες κατά τη διάρκεια χημειοθεραπείας ή/και ακτινοθεραπείας
  • Σε διάφορες περιπτώσεις ορμονοθεραπείας
  • Αυτοάνοσα νοσήματα προκαλούν τριχόπτωση τόσο η ίδια η πάθηση όσο και η θεραπεία της, όπως ρευματοειδής αρθρίτιδα, ερυθεματώδης λύκος, κοιλιοκάκη κ.α.
  • Λοιμώξεις του τριχωτού της κεφαλής από έκθεση σε μολυσμένα αντικείενα όπως καπέλα, βούρτσες, είδη κομμωτικής (ψαλίδια, κλιπς κ.α.) ή μυκητιάσεις (πισίνες, άμμος)
  • Χημική αλοπεκία λόγω αυξημένης χρήσης προïόντων περιποίησης τριχωτού όπως σπρεί, λακ, βαφές, χρήση πιστολάκι, περμανάντ, extensions )
  • Τραύμα ή εγκαυμα που μπορεί να καταστρέψει ολλόκληρη περιοχή στο τριχωτό της κεφαλής.
  • Φάρμακα όπως για υπέρταση, αρθρίτιδα, κατάθλιψη, ακμή κ.α.
  • Στρες ή κάποιο μεγάλο Shock όπως ένας θάνατος, πένθος, μια τεράστια απώλεια βάρους ξαφνικά).

Οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία, μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής καθώς και κάποιων συμπληρωμάτων όπου αυτά χρειάζονται, είναι υψίστης σημασίας τόσο για την πρόληψη όσο και για τη θεραπεία της τριχόπτωσης.

Βιταμίνη Α.  Βρίσκεται σε αφθονία στα ψάρια, στα αβγά των ψαριών και κυρίως στο ηπατέλαιο τους (μουρουνέλαιο). Ακόμα βρίσκεται στο βούτυρο, στο γάλα και στο ήπαρ διαφόρων ζώων. Στα διάφορα φυτά δεν βρίσκεται αυτούσια αλλά πολλά λαχανικά και φρούτα περιέχουν τον ενεργό προδρομό της την β-καροτίνη ή προβιταμίνη Α.
Έλλειψη  της βιταμίνης προκαλεί φτωχή ποιότητα μαλλιών ενώ η υπερβολική δόση βιταμίνης Α προκαλεί, πτώση των μαλλιών.

Βιταμινη C ή ασκορβικό οξύ, είναι πιθανώς η πιό γνωστή βιταμίνη. Συχνότερα συνδέεται με τα εσπεριδοειδή και είναι γνωστό για τη δυνατότητά της να προάγει το ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνοντας την αντίσταση του σώματος στις μολύνσεις όπως το κρύο και τη γρίπη το χειμώνα.Η βιταμίνη C διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό του κολλαγόνου στην συνθεση καρνιτίνης προάγει την εντερική απορρόφηση του σιδήρου συμμετέχει στο σχηματισμό των δοντιών, των οστών του δέρματος και των τενόντων

 

ΣΙΔΗΡΟΣ Fe : η πιο συχνή διατροφική έλλειψη στον κόσμο και ίσως η πιο συχνή αιτία τριχόπτωσης ειδικά στις νεαρές γυναίκες λόγω κυρίως της εμμήνου ρύσεως. Παράλληλα υπάρχει σχεδόν πάντοτε και έλλειψη φερριτίνης που είναι η αποθήκη του οργανισμού για το σίδηρο.

ΣΕΛΉΝΙΟ SE :  πολύ σημαντικό ιχνοστοιχείο το οποίο χρειάζεται για την παραγωγή τουλάχιστον 35 πρωτεïνών στον οργανισμό. Προκαλεί τριχόπτωση η υπερδοσολογία η οποία μπορεί να γίνει μόνο φαρμακευτικά.

Οι φυσικές πηγές σελήνιου είναι το κρέας, πολλά λαχανικά καθώς και οι ξηροί καρποί.

ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ Zn : το βρίσκουμε κυρίως στο κρέας και το ψάρι. Η έλλειψή του μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση και οφείλεται κυρίως σε νοσήματα δυσαπορρόφησης από το έντερο, σε εγκυμοσύνη, κυστική ίνωση, όπως και υπερβολική λήψη κάποιων δημητριακών ( περιεχουν κάποιες ουσίες που εξουδετερώνουν την απορρόφηση του Zn.

TIP :

Μια σχέση μεταξύ απώλειας μαλλιών και covid 19  έχει αρχίσει να αναγνωρίζεται, να καταγράφεται και να τίθεται σε έρευνα.

Η Αμερικάνικη Ακαδημία Δερματολογίας αναγνώρισε ότι η αλωπεκία που προκαλείται από τη νόσο covid 19 οφείλεται τόσο σε βιολογικό όσο και σε ψυχολογικό στρες, στον πιθανό υψηλό πυρετό σε συνδυασμό της αδυναμίας και καταβολής του οργανισμού και του ανοσοποιητικού συστήματος, ή και στην μείωση του σωματικού βάρους κατά τη διάρκεια της λοίμωξης , όπως μπορεί να συμβεί και στη γρίπη.

Μπορεί να υπάρξει απώλεια έως και περισσότερες από 50 – 100 τρίχες την ημέρα. Είναι όμως μια αργή διαδικασία η οποία μπορεί να εμφανιστεί και έως πέντε μήνες σε απόσταση από τη λοίμωξη.

Scroll to Top